SERVEI MANTENIMENT

En el nostre taller trobaràs una solució de manteniment adaptada a les teves necessitats i a les del teu cotxe al millor preu. La revisió oficial del teu cotxe és un moment clau en la vida del vehicle, recomanem respectar els manteniments recomanats i previstos per el fabricant i propis de cada vehicle, d’aquesta forma allargaràs la vida del teu cotxe i evitares ensurts.

Amb el temps i els quilometres totes les peces del cotxe tenen un desgast, es produeixen fugues de líquids, com és el cas de l’oli del motor, líquid refrigerant, etc.

Automòbils J.Guix volem aportar el nostre gra de sorra per contribuir en la seguretat viaria i minimitzar l’impacte ambiental dels nostres vehicles, per aquesta raó recomanem les deu claus del manteniment d’un vehicle:

Amortidors

Els amortidors proporcionen confort en la conducció i representen una garantia de seguretat ja que ajuden a controlar el vehicle a altes velocitats i en situacions de risc. De fet, se'l considera un dels tres components essencials de l'anomenat "triangle de la seguretat", al costat dels pneumàtics i els frens.

El correcte funcionament d'un amortidor depèn de diversos factors, com l'estat de la carretera, la càrrega del vehicle, el quilometratge i efectes de desgast com el fred, la calor i la humitat. L'acció d'aquests factors fa que l'efecte de l'amortidor es redueixi gradualment, fins que deixa de funcionar. Com que no és un desgast molt perceptible per al conductor, s'aconsella realitzar revisions periòdiques cada 20.000 quilòmetres.

Escombretes eixugaparabrises

En cas de pluja, les escombretes eixugaparabrises representen un paper fonamental. Si no escombren bé i no evacuen correctament l'aigua, (calamarsa o neu), impedeixen que arribi aviat una informació preciosa als nostres ulls. Uns segons poden resultar vitals. Si les escombretes deixen zones per escombrar, originen estranys entelats, fan soroll o salts, ha arribat el moment de la seva reposició.

Filtres

Filtre d’oli

El desgast normal del motor implica l'aparició de partícules metàl·liques que es desprenen dels components i van a parar al lubricant. El filtre d'oli té com a missió retenir aquestes partícules que perjudicar el rendiment del motor o fins i tot danyar-lo greument. Atès que els períodes de reposició dels olis s'han dilatat molt en els vehicles nous i tot i que la qualitat dels filtres ha millorat de forma notable, resulta imprescindible reposar aquest element cada vegada que es canvia el lubricant.

 

Filtre d’aire

Un filtre en bones condicions garanteix que l'aire que arriba al motor no conté partícules abrasives. D'aquesta manera, la combustió es realitza en les millors condicions i el consum de combustible es manté en els nivells recollits en el catàleg del vehicle, igual que passa amb les emissions contaminants.

És important que el filtre es revisi sempre en les operacions de manteniment del vehicle. El final de la seva vida depèn molt dels llocs pels quals es circula. Per aquest motiu, en cas d'estar per camins polsosos habitualment, sigui necessari procedir amb molta més freqüència a la seva reposició que si es condueix per ambients molt més nets.

Filtre de combustible

El seu funcionament difereix si es tracta de vehicles de gasolina eliminar les impureses del combustible abans de que arribin al motor, mentre que en els vehicles que funcionen amb gasoil serveixen per eliminar l'aigua i evitar la corrosió dels elements metàl·lics del motor. En tots dos casos, la seva tasca és primordial per garantir la salut del motor. S'han de revisar sempre que el vehicle entri al taller per al seu manteniment.

Filtres d’habitacle

Si la resta dels filtres que es munten en un vehicle tenen com a fi garantir la salut del motor del cotxe, el de habitacle s'ocupa de la de salut dels seus ocupants. Com ho fa? "Atrapant" les partícules de pols i els grans de pol·len que estan en suspensió en l'ambient. Eviten, per tant, que entrin al vehicle i disminueix la seva negativa incidència especialment en els al·lèrgics, a més de proporcionar una sensació de neteja i benestar a l'interior de l'habitacle. Important sobretot quan es viatja amb algun al·lèrgic.

Pneumàtics

Molts factors influeixen en la vida útil d'un pneumàtic: des dels propis components de les cobertes i l'emmagatzematge previ a la seva venda, fins a la manera de conduir del seu usuari, o la climatologia i les característiques del paviment pel qual roda. Per tant, és molt difícil determinar un nombre estimatiu de quilòmetres (hi ha marques que duren més que d'altres). No obstant això, en ser el nexe d'unió entre el cotxe i la carretera, el seu paper en la seguretat és primordial.

Has de mantenir correctament els índexs de pressió aconsellats pel fabricant. Convé que estiguis sempre molt pendent de l'aparició de vibracions i sorolls, del desgast anòmal (major per unes zones que per altres), de qualsevol comportament estrany detectat en una frenada. Potser ha arribat el moment del canvi i fins i tot que ens avisin també de fallades en altres components relacionats amb la seguretat. Automòbils J. Guix recomana acudir al taller almenys un cop l'any si els pneumàtics porten instal·lats més de quatre anys, quan el quilometratge anual no superi els 14.000 quilòmetres. Si es fan més quilòmetres, convé visitar el taller abans.

FRENs

Amb els frens en mal estat necessitarem més metres per aturar el cotxe davant de qualsevol emergència. El desgast dels components del sistema de frens depèn molt de les característiques de la conducció i també del medi habitual pel qual rodi el vehicle (embussos a les ciutats, recorreguts en muntanya, amb abundants corbes, etc.).

Per això, és molt important que aquest sistema sigui revisat almenys un cop l'any. No és fàcil detectar-lo, ja que els components del fre es van deteriorant a poc a poc i, llevat que sigui molt marcada la diferència (es va per una banda, trigar a "reaccionar", sorolls, grinyols, etc.) en aquest cas el pas pel taller ha de ser immediat.

LUBRICANTS

Els lubricants minimitzen el desgast de les peces del motor, canalitzen les partícules metàl·liques sorgides d'aquest desgast cap al filtre, ajudar a la refrigeració i evitar diminutes fuites en el circuit per les seves propietats segellant.

El període de vida útil dels lubricants s'ha elevat molt en els cotxes moderns. Fa 20 anys, la mitjana de canvi estava al voltant dels 5.000-8.000 quilòmetres, però avui els fabricants de vehicles parlen de reposicions més distanciades, per sobre dels 30.000 quilòmetres per als seus nous models ... encara que dilatar més de 15.000 quilòmetres el canvi de lubricants fa que el motor sofreixi en excés.

Automòbils J. Guix aconsellem comprovar el nivell del dipòsit de lubricant (cada 1.500 quilòmetres), un costum excel·lent que estalvia molts ensurts ... i que estalvia disgustos i diners.

IL·LUMINACIÓ

Els fars del teu vehicle et permeten veure ... i ser vist. Ja no és obligatori dur llums de recanvi al cotxe (a causa de la dificultat del seu muntatge i fins i tot als riscos elèctrics que pot suposar l'operació de canvi en certs vehicles), cal no oblidar que sí que és obligatori mantenir el sistema de il·luminació i senyalització en condicions òptimes.

Per a això, és convenient comprovar mensualment el bon funcionament de tots els llums (posició, encreuament, carretera, fre, marxa enrere, intermitents i antiboira) i mantenir la seva superfície exterior lliure de fang i brutícia. Així mateix, sempre que es detecti alguna irregularitat (una baixada en la intensitat, per exemple) s'ha de consultar a un especialista.

SISTEMA D'ESCAPAMENTS I CATALITZADORS

Els sistemes d'escapament tenen com una doble missió en la cura del medi ambient: han de reduir les emissions contaminants i el soroll dels gasos en sortir del motor. No es pot evitar el seu deteriorament, a causa de la seva dura tasca, sobretot quan es circula molt per ciutats o sobre ferms irregulars. Notaràs fuites o corrosions per una falta de potència del motor i per l'increment de consum de lubricant.

Així mateix, i segons indiquen els principals fabricants, circular amb catalitzadors o tubs d'escapament defectuosos pot augmentar el perill d'incendi del vehicle i provocar asfíxies i intoxicacions en llocs tancats.

Els catalitzadors deixen de cobrir la seva funció protectora del medi ambient als 80.000 quilòmetres això no està de més revisar-los a partir dels 60.000 quilòmetres. Per evitar danyar-lo s'aconsella evitar pujar a les vorades i escalfar el vehicle mantenint durant un parell de minuts el cotxe al ralentí abans d'iniciar la marxa.

CORRETJA DE DISTRIBUCIÓ

La corretja de distribució sincronitza els quatre temps del motor, l'obertura i tancament de les vàlvules d'admissió i escapament i l'espurna de la bugia. És molt important seguir els consells del fabricant del vehicle perquè, en ser un element que es desgasta, el seu trencament pot ocasionar una greu i cara avaria en el motor.

És pràcticament impossible per a un conductor mitjà detectar el seu deteriorament, així que la millor previsió és reposar per una unitat mitjana en base als intervals aconsellats pel fabricant.

MEDI AMBIENT

Algunes de les peces que es reposen en els vehicles tenen consideració de residus perillosos i resulten molt contaminants (a més de ser considerat un delicte). Els tallers de reparació i manteniment de vehicles compleixen una normativa estricta per a la correcta recuperació i reciclatge dels residus.